W spiżarni u Smerfów
Ten tydzień był dla Smerfów wyjątkowo pyszny, gdyż dotyczył przetworów znajdujących się w spiżarni. Dzieci rozmawiały o tym, gdzie można gromadzić zapasy oraz co można znaleźć na półkach w spiżarni. Rozpoznawały i nazywały warzywa oraz owoce, które znajdowały się w słojach. Przedszkolaki kształtowały swoje umiejętności matematyczne podczas zabaw dydaktycznych, gdzie porównywały słoiki z przetworami, sortowały według wielkości oraz przeliczały przetwory znajdujące się na półce. Dzieci ćwiczyły orientację w stosunkach przestrzennych umieszczając słoiki na odpowiednie półki w spiżarni. Smerfy przyniosły także ze swoich domów przetwory w ramach degustacji. Próbowały różne dżemy, soki i kompoty oraz ogórki konserwowe jak i kiszone. Przedszkolaki przyklejały sylwetki owoców i warzyw do słoików w ramach pracy plastycznej. To był smakowity tydzień.