KucharzJadłospis Przedszkola nr 3 w Oleśnicy

 

 

Data: 15.05.2025 Czwartek

Śniadanie: 

Chleb baltonowski (35g), z masłem (10g), pasztetem drobiowym (30g),  papryką czerwoną (20g), herbata malinowa (250ml)

Alergeny: (1,7,10)

Obiad: 

Zupa fasolowa (250ml), pieczeń rzymska (100g), kasza jęczmienna (200g), surówka z czerwonej kapusty (150g), galaretka do picia (250ml)

Alergeny: (1,3,6,7,9)

Podwieczorek: 

Banan (130g)

Data: 16.05.2025 Piątek

Śniadanie: 

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi (250ml), bułka maślana (35g), z masłem (10g), dżemem (10g), herbata z cytryną  (250ml)

Alergeny: (1,3,7)

Obiad: 

Zupa cebulowa z grzankami (250ml), ryba pieczona (100g), ziemniaki (200g), mizeria (100g), kompot porzeczkowy (250g), 

Alergeny: (1,3,4,7,9)

Podwieczorek: 

Budyń z rodzynkami  (130g)

Alergeny: (1,7)

Data: 19.05.2025 Poniedziałek

Śniadanie: 

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (250ml), chleb wiejski (35g) z masłem (10g), serem żółtym (30g), ogórkiem zielonym (20g), szczypiorkiem (2g), herbata miętowa (250ml)

Alergeny: (1,7)

Obiad: 

Zupa jarzynowa (250ml), spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym (200g), kompot śliwkowy (250ml)

Alergeny: (1,3,7,9) 

Podwieczorek:

Pomarańcza (130g)

Data: 20.05.2025 Wtorek

Śniadanie: 

Bułka kajzerka (35g),z masłem (10g), polędwicą drobiową (30g), sałatą (2g), kakao (250ml), jabłko (130g)

Alergeny: (1,7,10)

Obiad: 

Zupa pomidorowa z ryżem (250ml), kotlet schabowy (100g), ziemniaki puree (200g), mini marchewki (100g), kompot truskawkowy (250ml) 

Alergeny: (1,3,7,9)

Podwieczorek:

Jabłko (130g) 

Data: 21.05.2025 Środa

Parówki z szynki na gorąco (40g), chleb słonecznikowy (35g), z masłem (10g), papryka czerwona (20g), kiełki (2g), kawa zbożowa (250ml)

Alergeny: (1,7,10)

Obiad: 

Kapuśniak (250ml), racuchy drożdżowe z jabłkami (150g), surówka z selera i gruszki  (150g), napój z galaretki (250ml) 

Alergeny: (1,3,7,9)

Podwieczorek: 

Winogrona (130g) 

Data: 22.05.2025 Czwartek

Śniadanie: 

Zupa mleczna z musli (250ml), chleb orkiszowy z masłem (35g), z masłem (10g), pasta z sera białego i ryby (20g), papryka czerwona (20g), herbata z hibiskusa (250ml)

Alergeny: (1,4,7)

Obiad: 

Krupnik (250ml), eskalopki z indyka (100g), ziemniaki z koperkiem (200g), buraczki (150g), kompot miętowo-jabłkowy  (250ml)

Alergeny: (1,3,7,9)

Podwieczorek:

Pianka jogurtowo-owocowa (130g)

Alergeny: (7)

Data: 23.05.2025 Piątek

Śniadanie: 

Jajecznica (60g), chleb graham (35g), z masłem (10g), pomidorem (30g), szczypiorek (2g), kawa zbożowa z mlekiem (250ml), jabłko (130g)

Alergeny:  (1,3,7)

Obiad: 

Zupa marchewkowa krem z groszkiem ptysiowym (250 ml), ryba pieczona (100g), ziemniaki (200g), surówka z kapusty kiszonej (150g), galaretka do picia (250ml)

Alergeny: (1,3,4,7,9)

Podwieczorek:

Budyń (130g)

Alergeny: (1,7)

Data: 26.05.2025 Poniedziałek

Śniadanie: 

Zupa mleczna z płatkami owsianymi (250ml), chleb wieloziarnisty (35g), z masłem (10g), pasta z sera żółtego i wędliny (30g), rzodkiewka (20g), kiełki (2g),  herbata z róży (250ml)

Alergeny: (1,7,10)

Obiad: 

Zupa koperkowa (250ml), risotto z mięsem i warzywami z sosem pomidorowym (200g), kompot truskawkowy (250ml), 

Alergeny: (1,7,9)

Podwieczorek:

Pomarańcza (130g)

Data: 27.05.2025 Wtorek

Śniadanie: 

Zupa mleczna z płatkami miodowymi (250g), chleb słonecznikowy (35g), z masłem (10g), plastry jajka (30g), papryka czerwona (20g), kiełki (2g), herbata z lipy (250ml)

Alergeny: (1,3,7)

Obiad: 

Zupa ogórkowa (250ml), kotlet drobiowy w płatkach kukurydzianych (100g), ziemniaki (200g), sałata ze śmietaną  (100g), kompot z czerwonej porzeczki (250ml)

Alergeny: (1,3,7,9)

Podwieczorek:

Jogurt  z brzoskwiniami (130g)

Alergeny: (7)

Data: 28.05.2025 Środa

Śniadanie: 

Frankfurterki na gorąco (40g), z keczupem (2g), bułka  kajzerka (35g), z masłem (10g), ogórkiem zielonym (20g), szczypiorek (2g), kakao (250ml)

Alergeny: (1,7,10)

Obiad: 

Żurek wiejski z jajkiem (250ml), pierogi ukraińskie (200g), surówka z kapusty pekińskiej (150g), kompot wieloowocowy (250ml)

Alergeny: (1,3,7,9)

Podwieczorek:

Banan (50g)

 Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko
  8. Orzechy laskowe
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Sezam
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubiny
  14. Mięczaki
do góry